Dünya Gazetesi’nde Ürün Fotoğrafçılığıyla ilgili düşüncelerimi paylaştım…

 In ürün çekimi

Dünya Gazetesi‘nde yer alan röportajımız…

PANDEMİ ÜRÜN FOTOĞRAFÇILIĞI SEKTÖRÜNÜ BÜYÜTTÜ

Pandemi döneminde rekor satış rakamlarına ulaşan online alışveriş, ürün fotoğrafçılığı sektörünü de beraberinde büyüttü.

Salgın döneminde oluşan yüksek talep, e-ticaretin toplam perakende pazarındaki payını yüzde 15 bandına ulaştırırken başka sektörlerin de büyümesine katkı sağladı. Zor şartlarda ayakta kalmak amacıyla sanal mağazacılığa yönelen girişimciler, ürün fotoğrafçılığı sektörüne hareket getirdi. Son yıllarda katlanarak büyüme gösteren e-ticaret ile ürün fotoğrafçılığı arasında doğru orantı olduğu belirten Profesyonel Reklam Fotoğrafçısı İdris Ekinci, “Pandemi döneminde online alışveriş 5 yıllık büyüme hedefine 1 yılda ulaştı. Bu süreçte her 3 KOBİ’den biri e-ticaret ile tanıştı. Türkiye’deki e-ticaret 2020’de yaklaşık yüzde 66 artış göstererek 135 milyar liradan 226,2 milyar liraya yükseldi. Tüm bu gelişmeler neticesinde ürün ve reklam fotoğrafçılığına olan talep de arttı. Reklam ve profesyonel ürün fotoğrafçılığı sektörü pandeminin ilk günlerinde kısa süreli bir daralma yaşasa da süreç içerisinde hızlı bir toparlanma gösterdi. Birçok meslektaşımız geçmiş yıllara oranla çok daha yüksek iş hacimlerine ulaştı.” dedi.

Mimari ve endüstriyel çekimler temel iş yoğunluğumuzu oluştururken pandemi süreci stüdyoda çalışma sürelerimizi oldukça arttırdı. Uluslararası alanda mimari ödüllere layık görülen şirketimiz, birçok milli ve uluslar arası projede görev aldı. Reklam fotoğrafçılığı alanında hizmet veren şirketimiz, çok yönlü bir iş hacmine ve çeşitli sektörlere hizmet verirken gelinen süreçte, pandemiyle beraber üreticilerin e-ticaret fotoğraflarındaki ihtiyaçlarının çözümüne odaklanmış oldu.

Rakiplerinden sıyrılmak isteyen satıcıların, tüketicinin dikkatini çekmek ve satışlarını arttırmak için profesyonel fotoğrafçılarla çalıştığını belirten İdris Ekinci, “Tüketiciler profesyonel fotoğraflı ürünlere daha çok ilgi gösteriyor. Çünkü estetik ve doğru açılarla çekilen ürün fotoğrafları hem tüketiciyi bilgilendiriyor hem de ürünlerin albenisini artırıyor. Ürün ne kadar iyi, faydalı yada ilgi çekici olursa olsun, satışın “iyi fotoğraftan” geçtiğini bilen satıcılar modern dünyanın ihtiyaçlarını doğru okuyor ve ürünün satışının doğru, estetik ve fark yaratan fotoğraflarla paralel olduğunu anlıyor. Yapılan araştırmalar internetten alışveriş yapan insanların yüzde 80’inin e-ticaret sitelerinde daha çok ve kaliteli fotoğraf görmek istediğini ve daha kaliteli ürün fotoğraflarına sahip sitelerin ve satıcıların daha fazla ilgi gördüğünü gösteriyor. Pandemi süreciyle gelen kısıtlamalar, klasik anlamda avmler, mağazalar ve geleneksel pazar yerlerinden yapılan alışverişleri doğal olarak internet mecrasına yönlendirdi.

Müşteri ilgilendiği ürüne dokunmadan, sadece fotoğrafını görerek alışveriş yapmaya başladı. Bu süreçte iyi fotoğrafın değeri daha da anlaşılmış oldu. Zira ürüne ait görseller ne kadar doğru ise, satış oranlarını arttırdığı gibi, müşteri memnuniyetini de olumlu yönde etkiliyor. Ayrıca doğru fotoğrafın bir diğer katkısı da iade edilme oranlarını da azaltmış olması. Bu hem satışın devam etmesi hem de iade süreçlerinden doğan mağduriyetleri de iki taraf açısından en aza indiriyor. Dolayısıyla “iyi fotoğraf” hem satış hem de satış sonrası operasyonlar açısından oldukça önemli bir enstruman halini alıyor. Herşeyden önce ürün fotoğrafçılığına bir harcama bütçesi olarak bakmak yerine, üretim ve maliyetler açısından bir yatırım gözüyle bakmak üretici ve satıcılar için en doğru strateji olacaktır. Artık tüm dünyanın global bir pazar yeri halini aldığı günümüzde, büyük çaplı üreticiler gibi küçük yada orta ölçekli firmalar da hem yerel hem de uluslar arası pazarlarda kendilerine yer bulabilmekteler. Bunun öncelikli şartı satılan ürünün kalitesi olduğu kadar bu kaliteyi doğru anlatan ürün fotoğraflarıdır. Bu farkı anlayıp yatırımını ürünün kalitesi kadar fotoğraf ve reklam bütçesine de yansıtan firmalar, yapmayanlara göre her zaman önde olacaktır. Kişisel tecrübelerimden edindiğim bilgiye göre, iyi fotoğraf sadece ürünün satış miktarını arttırmakla kalmayıp, global pazar yerlerinde çok önemli bir avantaj olan üst sıralarda yer almak konusunda da oldukça fayda sağlıyor. Benzer ürüne ait iki farklı ürün fotoğrafından iyi olanın sıralamada üstte yer alması o ürünün estetik ve teknik açıdan iyi çekilmiş olmasıyla da doğrudan alakalı oluyor. Global pazar yerleri de sıralamada buna oldukça dikkat ediyor. Pandemi sürecinde iş yoğunluğumuzun önceki döneme göre 3-4 kat artmasında e-ticaretin etkisi büyük oldu. Çalıştığımız firmalardan, işimizin kalitesi konusunda aldığımız geri bildirimler bizi de oldukça mutlu ediyor ” bilgisini paylaştı.

Recommended Posts
Gratiskozmetik ürün çekimi