İyi Yemek Fotoğrafı çekmenin püf noktaları

 

İhtiyacınız oldu mu bilinmez ama iyi bir yemek çekimi

yapmanın zorluğu kadar, püf noktalarını bildiğinizde küçük farklar yaratmak da mümkün oluyor.

Yemek hem lezzetli hem de taze görünmeli, doğru açıdan ve doğru ışıkla çekmelisiniz. Çok mu basit oldu ?
İnceleyelim bakalım…

 

1- Asla Kamera Flash’ı kullanmayın.
Muhtemelen bunu zaten biliyoruz ama biz yine de emin olalım istiyoruz. Flash patladığında yemek üzerindeki nem veya yağ flashın etkisiyle parlayacak ve yemeğinize tuhaf, nemli bir hava katacaktır bu da estetik açıdan istediğimiz Bir şey olmaz. Ayrıca doğrudan gelen flash ışığı yüzünden tabağın içinde gölgeler oluşacaktır bunu da asla istemeyiz. Bu sebeple en iyi yöntem yumuşak, süzülen bir ışık kullanmaktır. Birçok iyi yemek çekiminin tek ve yumuşak bir ışık kaynağıyla çekildiğini görmüşsünüzdür. Belki de pencereden süzülen bir ışık bile olabilir.
2- Tripod Kullanın.
İki sebeple önemlidir tripod. İlki fotoğrafınız tabii ki daha net çıkar. Açınızı istediğiniz gibi belirler, makinenizi o açıda sabitler ve yorulmadan çekebilirsiniz. Ayrıca tripod kullanırsanız elleriniz serbest kalır ve sunumda değişiklikler yapmak için size kolaylık sağlar.
3- Bazen (çok gerektiğinde) Iso’yu yükseltin.
Işık kaynağı yetersizse, elde çekim yapıyorsanız isoyu yükseltmek size yardımcı olacaktır. Ancak bunun da gren/noise/gürültü oluşmasına sebep olacağını unutmayın. Bu, fotoğrafınızın görsel kalitesini düşürecek bir etkendir.
4- Sahneyi hazırlayın, ama abartmayın.
Yemek fotoğrafçılığının temel unsurlarından biri sunumu hazırlamaktır. Bu konuda bir prop stilisti ile çalışabilir yada kendiniz bir sunum hazırlayabilirsiniz. Unutmayın “sade iyidir”.
Sunumu hazırlarken asla aşırıya kaçmayın. Asıl çekimi yaptığınız yemeğinizi geri plana atmasına izin vermeyin. Yemek fotoğrafçısı

bazen bir ressam gibi tabloyu kendi hazırlar 🙂

5- Aşırı-cesur desenli malzemelerden uzak durun.
Yemek fotoğrafçılığının temelinde, çekimini yaptığınız yemeğin ön plana çıkarılması yatar. Kullanılan diğer malzemeler asıl objenizin sönük kalmasına sebep olmamalıdır. Tabaklar, kumaşlar yada kullanılan aksesuarlar asıl yemeğin önüne geçtiğinde o bir yemek fotoğrafı olmayacaktır.
6- Dikey kadraj deneyin.
Birçok kişi yemek fotoğraflarını yatay kadrajla çeker. Doğaldır. Ancak dikey kadraja da şans verin. Göreceksiniz derinlik artıyor ve bakılan alan dikey yönde yükselerek başka bir estetik zevk ortaya çıkarıyor. Haksız mı buldunuz? Pinterest‘e bakın bakalım 🙂
7- Bazen Kırpın.
Evet kabul! Temel çekim tekniği tabağı ve etrafında oluşturduğunuz kompozisyonu çekmek. Ancak bazen değişiklik gerekebilir. Konuya daha da yaklaşmak isteyebiliriz. Güzel hazırlanmış bir salatayı çekmek istediğimizde, bırakalım sağda solda olan tabağı çatalı da tabağın yarısını da dışarıda bırakarak içinde yer alan nefis salataya yoğunlaşalım.
8- Yaklaşın.
Genelde 100 mm bir lensle çalışmak en iyi sonuçları almamızı sağlar. Daha geniş lensler görüntünün bozulmasına, çevrede yer alan yerli yersiz herseyin konuya dahil olmasına sebep olabilir. 100 mm lenslerin muhteşem derinlik algısı ise zaten vurgulamak istediğimiz şeyi bize verecektir; estetik.
9- Düşük diyafram değerleri kullanın.
İyi bir lensin size katacağım şey alan derinliği ve keskinliktir. Ancak düşük diyafram aralıkları ile çalışmak size hem keskinlik hem de alan derinliğini kontrol ederek daha iyi bir fotoğraf çekmenizi sağlayacaktır. Kısık diyaframla çekilen bir fotoğrafta asıl konu haricinde yer alan hersey de konuya dahil olacak ve kafa karıştıracaktır. Diyaframı açarak asıl konuya odaklanın ve gerisini flu bırakın.
10- Ve sunumda kullandığınız yiyeceklerin taptaze olmasına önem verin.
Az pişmiş, taptaze duran yiyecekler yemek için değil onları en estetik ve çekici şekilde tutmak içindir, unutmayın.
Daha fazlası için www.creaif.com web sitemizi incelemeyi unutmayın.
Crea-If_logo